
Fagopplæringen er organisert i moduler. Det er fire moduler i hvert fag. For deg som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring så er det en grunnmodul som du må gjennomføre før du starter på fagmodulene. Det gis bevis på fullførte moduler, og du vil få vitnemål etter at du har fullført alle moduler. Dette kan du bruke for å søke på videregående skole.
Alle læreplaner i FOV er spesielt tilpasset voksne og minoritetsspråklige elever.
Det gis opplæring i disse fagene: norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag. Du vil også gis mulighet til å delta i kroppsøving om du ønsker det. Hvor lang tid du vil bruke på opplæring vil være individuelt.
Undervisningen foregår på dagtid.
Du kan lese mer om Forberedende opplæring for voksne (FOV) på Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) sine nettsider
Ta direkte kontakt med skolen om du ønsker skoleplass eller mer informasjon.
Obligatorisk prøve i norsk og samfunnskunnskap
Deltakere som er omfattet av rett og plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter integreringsloven §27, har plikt til å gå opp til avsluttende prøver i norsk og i samfunnskunnskap.
Personer som på grunn av sin oppholdstillatelse og/eller tidspunktet for innvilgelse av oppholdstillatelse ikke er omfattet av integreringsloven § 27, har ikke plikt til å gå opp til prøve, men kan selv velge å melde seg opp som privatister.
Norskprøven har fire delprøver:
- Leseprøve (inntil 75 minutter)
- Lytteprøve (25–50 minutter)
- Prøve i skriftlig framstilling
(90 minutter på A1–A2 og A2–B1, 120 minutter på B1–B2) - Muntlig prøve (20–30 minutter)
Samfunnskunnskapsprøven kan tas på mange språk, også på norsk
Permanent oppholdstillatelse:
Personer med rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap må dokumentere kunnskaper om samfunnet for å søke om permanent oppholdstillatelse. Du kan bruke dokumentasjon på bestått samfunnskunnskapsprøve på valgfritt språk, inkludert på norsk.
Statsborgerskap:
Fra 2017 må alle (18-67 år) dokumentere kunnskap om samfunnet når de søker om statsborgerskap. Du kan bruke dokumentasjon på bestått samfunnskunnskapsprøve på norsk eller dokumentasjon på bestått statsborgerprøve når du søker om statsborgerskap.
Gratis prøve, eller betale?
Den enkeltes rett og/eller plikt etter integreringsloven § 27 bestemmer om du må betale for norskprøve eller ikke.
Samfunnskunnskapsprøven er gratis én gang for dem som har rett til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Alle må betale for å ta statsborgerprøven.
Dersom du må betale for prøver, så er prisene slik:
Muntlig prøve: kr 800,-
Skriftlig prøve: kr 800,-
Én delprøve skriftlig (lytteforståelse, leseforståelse eller skriftlig produksjon): kr 500,-
Samfunnskunnskapsprøven: kr 800,-
Statsborgerprøven: kr 800,-
Vi sender ut faktura for prøven i forkant. Du må vise kvittering for at fakturaen er betalt når du møter til prøven.
Påmelding til prøve i norsk og samfunnskunnskap
Meld deg på ved å benytte webskjemaet vårt:
Hvis du har spørsmål om påmelding til prøver, kan du ta kontakt med Sjøvegan videregående skole, telefon 77 78 95 00 eller send e-post.